Kripto cüzdanı seçiminde nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte dijital varlıklar buralarda saklanıyor…
Kripto sektörü büyüdükçe dijital varlıklarımızı sakladığımız cüzdanlar her geçen gün daha fazla önem kazanmakta. Bir kripto cüzdanı, dijital paranıza erişmenizi sağlayan parolalar olan özel anahtarları saklamak için oldukça önemli. Bunun yanında bu cüzdanlar Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraları göndermenizi ve almanızı da sağlıyor. USB bellekler de taşınan donanım cüzdanlarından mobil uygulamalara birçok çeşit cüzdan mevcut.
Kripto cüzdanları nasıl çalışıyor?
Kripto cüzdanları, nakit paraların saklandığı normal cüzdanlardan farklı olarak aslında kripto paranızı saklamıyor. Varlıklarınız blok zincirinde tutuluyor. Bu dijital paralara yalnızca özel anahtar kullanılarak erişilebiliyor. Anahtarlarınız dijital paranızın mülkiyetinin size ait olduğunu kanıtlıyor ve işlem yapmanıza izin veriyor. İşte kripto cüzdanları bu anahtarların bulunduğu yerler. Bu anahtarlar ise genel ve özel anahtarlar olarak tanımlanıyor. Genel anahtarlar banka hesap numarası işlevi görürken özel anahtarlar ise banka şifresi ile aynı işlemi görüyor ve kesinlikle gizli tutulması gerekiyor.
Kripto cüzdanı çeşitleri…
Kripto cüzdanları kağıt ve donanım cüzdanları olarak adlandırılan soğuk cüzdanlar ve uygulama tabanlı sıcak cüzdanlar olarak sınıflandırılıyor. Soğuk cüzdanların internet bağlantısı yok. Bunlardan kağıt cüzdanlar, anahtarların fiziksel bir kağıda yazılmasına deniyor. Anahtarların yalnızca kripto paranın kullanıldığında bilgisayara bağlandığı bir USB bellekte saklanması ise donanım cüzdanı olarak nitelendiriliyor. Bu tarz cüzdanların internet erişimi olmaması nedeniyle hacklenmesi oldukça zor. Ancak yine de oldukça kötü bir dezavantajı bulunmakta. Anahtarı unuttuğunuzda ya da kaybettiğinizde cüzdanınızdaki koinlere ulaşmak imkansıza yakın.
200 milyon dolarlık Bitcoin’den oldu…
Almanya doğumlu ve ABD’nin San Fransisco kentinde yaşayan Stefan Thomas, 7002 adet Bitcoini’ne yıllardır ulaşamıyor. Bitcoinin tanesi şu anda 27 bin doların üzerinde işlem görüyor ve Thomas’ın kaybı 190 milyon dolarlık bir servete tekabül ediyor. Thomas, USB belleğinde taşıdığı cüzdanının şifresini yıllar önce unuttu. Güvenlik nedeniyle 10 giriş hakkı tanınan cüzdana 8 kez yanlış şifreyi girdi. 2 tahmin hakkı kalan Thomas yıllar önce giriş yapmayı denemeyi bıraktığını söylüyor.
Sadece unutmak değil hırsızlık sonucu bu şifreler de istenmeyen kişilerin eline geçebilir. Örneğin ünlü youtuber Mr. Beast’in geçtiğimiz yıl evi soyulduğunda 2 milyon dolarlık BTC’nin de çalındığını zannederek oldukça telaşlanmıştı. Ancak hırsızların ünlü içerik üreticisinin laptobunu çalarken üzerinde asılı olan cüzdan şifresinin yazılı olduğu kağıdı almadıkları ortaya çıktı
İnternet bağlantısı olan sıcak cüzdanlar ise genelde uygulama tabanlı oluyor. Anahtarlar bir mobil veya web uygulamasında saklanıyor. Ancak güvenilir uygulamaların tercih edilmesi çok önemli. Zira bilgisayar korsanları güvenlik seviyesi düşük olan uygulamalar tercih edildiğinde anahtarınıza ulaşabiliyor. Bunun yanında günlük ticarette erişilebilirlik büyük önem taşıyor. Sıcak cüzdanlar ile alım satımlar çok daha hızlı yapılabiliyor.
Kripto cüzdanı ve güvenlik önlemleri…
Bunların yanında kripto para borsaları da kullanıcılarına sunduğu cüzdanlarda güvenlik önlemlerini son zamanlarda oldukça arttırdı. Bu cüzdanların çoğunda kullanıcıların anahtarları bu borsalarda gizli tutuluyor. Varlık sahipleri bu anahtarlara iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), e-posta onayı, yüz tanıma veya parmak izi gibi biyometrik kimlik doğrulama işlemlerinden sonra ulaşabiliyor. Bu adımları geçemediği sürece borsalar kullanıcının işlem yapmasına izin vermiyor. Tabi isterse kullanıcının anahtarları kendi sakladığı cüzdanlar da mevcut ancak bu şekilde varlık sahibi anahtarı kaybetme ya da çaldırma sorumluluğunu kendi üzerine almış oluyor.
NFT için cüzdanlar da mevcut!
Sadece kripto paralar için değil çağımızın dijital mülkleri NFT’ler için de cüzdanlar bulunmakta. Bir dijital sanat eseri, resim, ses kaydı hatta atılan bir tweet bile NFT formatında alınıp satılabiliyor. Cüzdanların ise pazar yerleri ile uyumlu olması çok önemli. Çoğu NFT cüzdanı ise Ethereum tabanlı tokenları destekliyor. Ancak diğer zincirlerle uyumlu cüzdanlara sahip olmak da önemli bir konu.
Kaynaklar: NY Times, Coinbase, Crypto.com