Aralık 23, 2024
# Etiketler
#Kriptopedi

Aleph Zero (AZERO) nedir? Temel rehber

Sürekli gelişen kripto para dünyasında çok sayıda proje dikkat çekmek için yarışır. Blockchain ekosisteminin temelini oluşturan halka açık Katman-1 platformlar, merkezi olmayan uygulamalar ve dijital varlık projeleri, her geçen gün artan taleplerle karşılaşır. Piyasanın, mevcut senaryoda blockchain teknolojisinin giderek daha fazla benimsendiğine tanık olmasıyla Aleph Zero gibi Katman-1 platformlar, işlerindeki çok sayıda zorluğun üstesinden gelmek isteyen girişimciler için ideal bir yatırım seçeneğidir. Bu kapsamlı rehber ile siz de Azero’nun geleceği, yenilikçi teknolojisinin fark yaratan yönleri ve kripto ortamındaki potansiyeli hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Aleph Zero’nun arkasındaki teknoloji ve felsefe 

Aleph Zero’nun kalbinde AlephBFT olarak bilinen güçlü bir mutabakat mekanizması vardır. Byzantine Fault Tolerance ve Directed Acyclic Graphs’tan (DAG) ilham alan bu yeni protokol işlem hızı, ölçeklenebilirliği, güçlü güvenlik katmanı ile öne çıkar. AlephBFT konsensüs algoritması tarafından desteklenen Azero, Katman-1 blockchain altyapısı olarak ifade edilebilir. Bu protokol, eşzamansız Bizans hatalarını tolere edebilen bir sistem sunar.

Azero Coin’in temelinde yatan teknoloji ve felsefe, AlephBFT mutabakat protokolü ile birleşerek PoS ve DAG’ın kazanan bir kombinasyonunu oluşturur. Bu blok zinciri platformu, Byzantine Fault Tolerance (BFT) ve dönüşümlü komiteler aracılığıyla siber güvenlikte yenilikçi bir yaklaşım sunar. Bu yaklaşım, veri bütünlüğü ve genel sistem işlevselliği üzerinde durarak merkezsizleşmenin tüm zorluklarına karşı hazır olmayı amaçlar. AlephBFT mutabakat çerçevesi, ağdaki düğümlerin üçte birinden azının kötü niyetli davrandığı ve en az üçte ikisinin dürüst davrandığı sürece, blokchain ağının güvenli kalacağı ve işlem geçmişinin güvenli bir şekilde korunacağı varsayımıyla işler.

Aleph Zero’nun blockchain yenilikleri 

Azero, merkezi olmayan bir ortamda Bizans Hata Toleransı’nı (BFT) uygulamak için dönüşümlü komiteleri kullanır. Yani kötü niyetli düğümlerin işbirliği yapması ve ağı bozmaları oldukça güç hale gelir.

Aleph Zero, güvenliği artırmak için asenkron işlemler kullanır. Bu işlemlerde düğümler bağımsız olarak çalışabilir ve bir işlemi onaylamadan önce yanıt beklemeye gerek yoktur. Bu durum, işlemleri ağ kesintilere karşı daha dirençli hale getirir.

Aleph Zero’nun fark yaratan özellikleri 

Azero’nun öne çıkan özellikleri arasında ademi merkeziyetçilik, hızlı işlem ve uygun fiyatlar vardır. Bunların yanı sıra hibrit mutabakat protokolü ile PoS ve DAG ara veri yapısını birleştirir. Bu mutabakat prosedürü aBFT mimarisine sahiptir ve Aleph Zero akıllı sözleşmeleri destekler.

Blockchain altyapısında Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ve akıllı sözleşme dili ink yerine Web Assembly (WASM) kullanır. Azero, bulut depolama için merkezi olmayan bir dosya depolama sistemi olan InterPlanetary File System (IPFS) ile çalışır.

Aleph Zero ekosistemi 

Aleph Zero ekosistemi, Web3 geleceğini inşa etmeye odaklanan birbirine bağlı projeler, girişimler ve ortaklıklardan meydana gelir. Bu bileşenler ise şöyle sıralanabilir:

  • AlephBFT konsensüsü: DAG protokolüdür.
  • Aleph Zero Cloud: IPFS tarafından desteklenen merkezi olmayan bir dosya depolama çözümü olarak kullanılır.
  • Akıllı sözleşmeler: Ölçeklenebilir, kendi kendini yürüten, özel sözleşmelerden oluşur.
  • Merkezi olmayan borsa (DEX): Son altcoin haberleri içerisinde bildirildiği gibi güvenli ve sorunsuz eşler arası kripto para birimi ticareti sağlar.
  • Liminal: Aleph Zero’ya köprü kuran tüm ağlarda kullanılabilen çok zincirli gizlilik katmanıdır.

Ağ, aynı zamanda özel akıllı sözleşmeler ve AlephBFT mutabakat protokolünün hızı gibi özelliklerden yararlanan yenilikçi projeler için temel oluşturur. Bunlar arasında ağa özgü dapp’ler ve çözümlerin yanı sıra üçüncü taraf entegrasyonları ve geliştirme ekipleri, launchpad’ler ve doğrulayıcılarla devam eden ortaklıklar yer alır.

AZERO’nun piyasasındaki konumu

Kripto piyasa değeri yaklaşık 300 milyon dolar Azero, kripto para dünyasında önemli bir oyuncudur. Dolaşımdaki Azero coin arzı 266.778.951 seviyesindedir. ”Azero coin hangi borsada?” sorusuna yanıt olarak şimdilik KuCoin ve MEXC borsaları ağırlıklı olmak üzere 11 farklı borsadan alım satım yapılabilmektedir. Bu borsaların listesi gün geçtikçe değişkenlik gösterebilir. En güncel borsa bilgileri coine ait web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yer alır.

Piyasa değerlendirmesi ve gelecek potansiyeli 

Aleph Zero’nun ($AZERO) yol haritası etkinlikleri, ortaklıklar, aktif cüzdanlar ve ekosistem finansmanına dayalı olarak, güçlü bir potansiyeli taşıdığı tahmin edilmektedir. Azero, kripto para piyasasında gelecek vaat eden bir oyuncu olarak kendini konumlandırır. Benzersiz teknolojik teklifleri ve gizliliğe olan bağlılığı, büyüyen bir toplulukta önemli bir potansiyel olarak görülebilir. Bu öngörüler, Azero’nun benimsenmesini ve geliştirilmesini teşvik etmeye adanmış yakın zamanda kurulan bir 50 milyon dolarlık fon ve projenin geleceği için iyimserliği artırıyor. Yine de yapılan geliştirme ve kullanıcı sayısı fiyatı etkileyebileceğinden kesin tahmin etmek oldukça zordur. 

AZERO ve diğer kripto paralarla karşılaştırma 

Ethereum gibi köklü rakipleriyle karşılaştırıldığında, Azero’nun üstün ölçeklenebilirliği ve daha hızlı işlem sonuçlandırma özelliği önemli avantajlar sunar. Ethereum 2.0 benzer iyileştirmeler vaat etse de, tam uygulaması devam etmekte ve Azero’ya potansiyel bir ilk hamle avantajı sağlar.

Güncel piyasa dalgalanmaları ve AZERO 

Her kripto para gibi Azero’nun fiyatı da piyasadaki dalgalanmalara tabi. Son aylarda önemli ölçüde değer kazanmış olsa da kripto piyasasının doğasında var olan oynaklığı kabul etmek ve herhangi bir yatırıma gereken özeni göstererek yaklaşmak bu noktada önem arz eder.

AZERO’nun güvenliği ve saklama seçenekleri 

Aleph Zero, Liminal adı verilen çok zincirli bir gizlilik katmanı kullanır. Liminal, ilgili gerçekleri ifşa etmeden bilgi bilgisini göstermeyi sağlayan bir sistem olan sıfır bilgi kanıtları (ZKP’ler) üzerine inşa edilmiştir. Yayınlandığı sırada yapım aşamasında olan Liminal içerisinde, gizlilikle ilgili bir başka teknoloji olan güvenli çok partili hesaplama (SMPC) yer alır.

Güvenlik için oluşturulan gizli ifadeyi saklama seçenekleri olarak soğuk ve sıcak cüzdan kullanabilirsiniz. Sıcak cüzdanlar, internete bağlı olarak tokenları depolamak, göndermek ve almak dahil olmak üzere tüm tokenları tek bir yerde yönetmeye ve görüntülemeye yarar. Talep üzerine para aktarma ve alma kolaylığı nedeniyle geniş kitleler tarafından tercih edilir. Kullanıcının ihtiyaçlarına bağlı olmakla birlikte sıcak cüzdanlara örnek olarak Coinbase Wallet, MetaMask, Exodus Wallet, Robinhood verilebilir. Soğuk cüzdanlar ise internete bağlı olmadıkları için sıcak cüzdanlardan farklıdır. Bu nedenle hacklenmeye karşı daha az duyarlıdırlar. Genellikle USB bellek gibi donanım aygıtları şeklinde kullanılırlar.

AZERO cüzdan çeşitleri ve güvenlik önerileri 

Web3 cüzdanları dijital servetin adeta bekçileridir. Kripto paraların kullanımının artmasıyla artık aralarından seçim yapılabilecek çok sayıda cüzdan bulunur. Aleph Azero için 3 cüzdan öne çıkar; Nova, Talisman, SubWallet. Nova, güvenlik ve şeffaflığa odaklanması bakımından Aleph Zero temel değerleri ile örtüşür. Talisman’da anahtarlar güvenli bir şekilde şifrelenip saklanır ve kullanıcılar çevrimdışı varlıklarını yönetmek için cüzdanlarını ekleyebilir. SubWallet ise soğuk cüzdan desteği ve kimlik avı önleme listelerine entegrasyon (Polkadot, Chainpatrol) özelliklerine sahiptir.

Aleph Zero ağı ve güvenlik yapısı

Aleph Zero, aracı veri yapısı olarak Proof of Stake’i (PoS) Yönlendirilmiş Asiklik Grafik (DAG) ile birleştiren hibrit bir konsensüs protokolü kullanır. Bu benzersiz yaklaşım aynı zamanda topluca AlephBFT olarak bilinen aBFT mimarisini de içerir.

Bir yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir